Ρυθμιστές Φόρτισης Μπαταριών

Τι είναι και πως λειτουργούν οι ρυθμιστές φόρτισης των
μπαταριών

Για να ολοκληρωθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, απαιτείται κι ένας ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών. Ο ρυθμιστής φόρτισης είναι μια απλή σχετικά ηλεκτρονική συσκευή που μεριμνά για τη σωστή φόρτιση των μπαταριών του φωτοβολταϊκού μας συστήματος. Ελέγχει τη διαδικασία φόρτισης και σταματά τη φόρτιση όταν διαπιστώσει ότι η μπαταρία έχει φορτιστεί πλήρως για να μην καταστραφεί καί όποτε η τάση της μπαταρίας πέσει από το επίπεδο της πλήρους φόρτισης αρχίζει ξανά τη διαδικασία.

Μέγεθος ρυθμιστή φόρτισης

Για να βρούμε το απαιτούμενο μέγεθος ενός ρυθμιστή φόρτισης, διαιρούμε απλά την συνολική ισχύ των πάνελ μας δια 12 (αν για παράδειγμα το σύστημά μας είναι στα 12V ή δια 24 αν το σύστημά μας είναι στα 24V).

‘Εστω ότι έχουμε πάνελ συνολικής ισχύος 480Wp /12V = 40Α ρυθμιστή φόρτισης. Σημαντικό είναι να μην επιλέγουμε ρυθμιστή που θα λειτουργεί οριακά για να εξασφαλίσουμε τη σωστή φόρτιση των μπαταριών μας.

 

Ένας ρυθμιστής τύπου MPPT (Maximum Power Point Tracking) εκμεταλλεύεται σχεδόν όλη τη διαθέσιμη ισχύ των πάνελ με αποτέλεσμα να αποδίδει έως και 30% περισσότερο από τους απλούς ρυθμιστές. Οι απλοί ρυθμιστές, απλά ρυθμίζουν την τάση χάνοντας την επιπλέον ισχύ που παράγουν τα πάνελ αρκετές ώρες της ημέρας. Οι απλοί ρυθμιστές είναι ωστόσο κατάλληλοι για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, αν η οικονομία έχει μεγαλύτερη σημασία από την πλήρη εκμετάλλευση της διαθέσιμης ισχύος των πάνελ.

 

Σε κάθε περίπτωση, μείνετε μακριά από φθηνές επιλογές ρυθμιστών φόρτισης χαμηλής ποιότητας: Το κόστος του ρυθμιστή φόρτισης είναι το χαμηλότερο σε ένα σύστημα και δεν αξίζει να γίνει οικονομία εδώ. Ο ρόλος του είναι η σωστή φόρτιση και συντήρηση των συγκριτικά πολύ ακριβότερων μπαταριών και δεν αξίζει να μειώσουμε σημαντικά τη διάρκεια ζωής των μπαταριών για την εξοικονόμηση μόλις λίγων δεκάδων ευρώ, σε ένα σύστημα που κοστίζει εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ.

υπολογισμός 2022,2023, , Έκπτωση υπολογισμός 2022,2023,

υπολογισμός 2022,2023, ,Έκπτωση υπολογισμός 2022,2023,

υπολογισμός 2022,2023, Χονδρική υπολογισμός 2022,2023,

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories