ηλιακά πάνελ, IBC , φωτοβολταϊκά, νέα τεχνολογία

Τα ηλιακά πάνελ IBC ενδέχεται να απομακρύνουν από την αγορά τα TOPCon έως το 2028

Τα ηλιακά πάνελ IBC ενδέχεται να απομακρύνουν από την αγορά τα TOPCon έως το 2028

ηλιακά πάνελ, IBC , φωτοβολταϊκά, νέα τεχνολογία

ηλιακά πάνελ, IBC , φωτοβολταϊκά, νέα τεχνολογία

Ο Radovan Kopecek, ειδικός στην τεχνολογία interdigitated back-contacted (IBC), λέει ότι τα ηλιακά πάνελ IBC θα μπορούσαν να κατακτήσουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030, δυνητικά ωθώντας τα προϊόντα TOPCon εκτός ανταγωνισμού. Είπε πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η μετάβαση και συζήτησε τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να την καταστήσουν δυνατή.

Τα ηλιακά πάνελ κατασκευασμένα με κυψέλες που βασίζονται σε τεχνολογία επαφής δύο όψεων, όπως τα πάνελ TOPCon , θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικατασταθούν από φωτοβολταϊκά στοιχεία που βασίζονται σε σχέδια back-contact πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τον Radovan Kopecek , συνιδρυτή και διευθυντή του γερμανικού ISC Konstanz .

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση παθητικοποίησης οξειδίου της σήραγγας και για τις δύο πολικότητες στην πίσω πλευρά μιας μονάδας, όπως και για τα προϊόντα IBC, μπορεί να γίνει η πιο συμφέρουσα επιλογή», ​​δήλωσε ο Kopecek . «Τα ηλιακά πάνελ IBC ενδέχεται να απομακρύνουν τα πάνελ TOPCon από την αγορά έως το 2028».

Είπε ότι η μετάβαση στα προϊόντα IBC θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2025, με τα προϊόντα που βασίζονται σε αμφίπλευρες επαφές να αποτελούν δυνητικά παρελθόν μέχρι το 2030. Ισχυρίζεται ότι το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς των μονάδων IBC θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 2% το 2022 σε περίπου 6% το 2026, 20% το 2028 και περισσότερο από 50% το 2030.

“Πολλοί κατασκευαστές Tier-1 εργάζονται ήδη για το IBC εκτός από την ανάπτυξη TOPCon”, είπε. «Καθώς και οι δύο τεχνολογίες έχουν πολύ παρόμοιες πτυχές, όπως η ανάπτυξη μονόπλευρων και γρήγορων εναποθέσεων Si, μείωση αργύρου, βελτίωση της ποιότητας και του κόστους των wafers τύπου n».

Κατά την άποψή του, η αλλαγή θα γίνει προσθέτοντας πολυπλοκότητα στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής με στάνταρ εξοπλισμό.

«Μας εξέπληξε εξαιρετικά το 2012, όταν ξεκινήσαμε το εργαστήρι μας bifiPV για το μέλλον των μονάδων διπλής όψης στην Konstanz, που οι άνθρωποι δεν είδαν ότι τα φωτοβολταϊκά διπλής όψης θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά των φωτοβολταϊκών», εξήγησε ο Kopecek. «Τώρα, το 2022, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν βλέπουν ότι μετά την επικείμενη κυριαρχία του TOPCon θα ακολουθήσει το τελευταίο εξελικτικό βήμα προς το IBC. Το επόμενο βήμα δεν είναι πλέον μια εξελικτική διαδικασία αλλά μια μικρή επανάσταση. Και εδώ μάλλον πιστεύω ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει ορατή αυτή η τεχνολογία στην αγορά».

Η επιτυχία της τεχνολογίας IBC θα υλοποιηθεί μέσω βελτιώσεων απόδοσης και χαμηλότερου κόστους παραγωγής, πρόσθεσε.

«Τα κέρδη απόδοσης θα πρέπει να διασφαλιστούν με την εφαρμογή της τεχνολογίας παθητικοποίησης poly-Si, ενώ το χαμηλότερο κόστος κατασκευής θα πρέπει να προέλθει από την υιοθέτηση μεταλλικών επαφών από χαλκό ή αλουμίνιο», είπε ο Kopecek. «Δείξαμε ήδη αποτελεσματικότητα των κυψελών IBC πάνω από 23% με 20 mg αργύρου μόνο χρησιμοποιώντας χαλκό ή αλουμίνιο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η κυριαρχία του αργύρου θα συνεχιστεί και η αλλαγή θα γίνει μόνο σε μια ετήσια αγορά 1 TW σε 3 TW ξεκινώντας από το 2028, όταν η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα αναγκαστεί να αλλάξει.”

Είπε ότι τα ηλιακά κύτταρα IBC έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα απόδοσης άνω του 24,5% και τάσεις ανοιχτού κυκλώματος κοντά στα 730 mV, σε σύγκριση με 23% και 685 mV στα κύτταρα PERC και 24% και 710 mV στις συσκευές TOPCon.

«Αλλά δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα. Αφορά επίσης τον συντελεστή θερμοκρασίας, την υποβάθμιση και τη διπλή όψη», είπε. «Και ακόμη κι αν η διπλή όψη του IBC μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με το TOPCon, η απόδοση στην μπροστινή πλευρά, ο συντελεστής θερμοκρασίας και η υποβάθμιση είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες».

Υποστήριξε ότι η μείωση του κόστους των πλακιδίων τύπου n, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιμετάλλωσης χαλκού και αλουμινίου σε κυψέλες IBC, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόστος παραγωγής μονάδων κάτω από 0,20 $/W.

«Προς το παρόν, το κόστος του wafer και της επιμετάλλωσης είναι οι κύριες διαφορές κόστους σε σύγκριση με την τεχνολογία PERC», είπε.

Ο Kopecek είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισοπεδωμένο κόστος ενέργειας (LCOE) σε μεγάλες επίγειες ηλιακές εγκαταστάσεις με πάνελ IBC διπλής όψης σε λιγότερο από 0,01 $/kWh σε πολλά μέρη του κόσμου στο μέλλον.

Η Longi κυκλοφορεί νέο πάνελ back-contact με απόδοση 22,8%
Η FoxEss παρουσιάζει συμπαγείς μονοφασικούς μετατροπείς για Φ/Β κατοικιών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

υπολογισμός 2022,2023, ηλιακά πάνελ, IBC , φωτοβολταϊκά, νέα τεχνολογία, Έκπτωση υπολογισμός 2024,2025,

υπολογισμός 2022,2023, ηλιακά πάνελ, IBC , φωτοβολταϊκά, νέα τεχνολογία,Έκπτωση υπολογισμός 2024,2025,

υπολογισμός 2022,2023, Τα ηλιακά πάνελ κατασκευασμένα με κυψέλες TOPCon , θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από φωτοβολταϊκά που βασίζονται σε back-contact IBC. Χονδρική υπολογισμός 2024,2025,

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories